Letarolta a kukoricást az afrikai bagolylepke

Dél-Afrika arra számított, hogy a mostani szezonban az ország 10,5 millió tonnás kukorica igényénél nagyobb lesz a termés. Nagyon számítottak a jó termésre, miután tavaly csupán 7,5 millió tonnát takarítottak be, de kiderült, hogy egy afrikai bagolylepkefaj (African armyworm, Spodoptera exempta) lárvái alaposan károsították a kukoricásokat.

Johnnie van den Berg, Dél-Afrika Észak-nyugati Egyetemének (North-West University) entomológusa elmondta, hogy egyes gazdaságokban a kár már 90 százalékosra rúg, mivel a lárvák csaknem az összes kukoricalevelet lerágták. A kukoricás úgy néz ki, mintha csupán botok állnának ki a földből.

Ráadásul valóságos invázió kezdődött, és a kártevők már megjelentek a szomszédos országokban is, mivel a lepkék nagy távolságokat testnek meg a széllel, így rövidesen akár a kontinens közepét is elérhetik. Emiatt a veszélyeztetett országokban az agrártermékek importját is megtilthatják, hiszen az afrikai bagolylepke a karanténlistán szereplő kártevőnek minősül.

A bagolylepke fertőzés Zambiában, Malaviban és Zimbabvében tört ki, amit az elmúlt évben az El Nino kiváltotta szárazság követett. A Reuters fotója Zambiában készült, ahol permetezéssel igyekeztek megelőzni a kártevők terjedését.