Leváltanák a szomjas növényeket Kaliforniában

Több tucat, az önkéntes víztakarékossági célokat betartani szándékozó kaliforniai farmer azzal csatlakozik az állami vízvédelmi tervekhez, hogy kevésbé szomjas növényeket kívánnak ültetni és néhány területet bevetetlenül hagynak. Kaliforniában ugyanis idén könyörtelen az aszály.

A több mint 120 farmer által benyújtott tervek szerint negyedével csökkenthető a farmok vízfelhasználása részben a gondosan kiválasztott, a szárazságot jobban tűrő növényfajták, részben a föld negyedének pihentetése révén. Kalifornia állam azt reméli, a törekvés beválik és modellül szolgálhat az összes gazdálkodó számára.

Jerry Brown kormányzó áprilisban rendelte el a példátlan intézkedéseket, amelyek előírták a városok és vállalkozások vízfogyasztásának 25 százalékos csökkentését a tavalyihoz képest azt követően, hogy a télen minden korábbinál kevesebb hó hullott a Sierra Nevada hegységben. Kalifornia vízigényének egyharmada ugyanis a Sierra Nevada olvadékvizéből származik, amit víztározók feltöltésére használnak.

Jóllehet az Kalifornia biztosítja az USA piacára kerülő gyümölcs, diófélék, zöldség közel felét, szakértők szerint a szárazság nem volt jelentős hatással az élelmiszerek árára, mert más régiók pótolni tudták a kieső mennyiséget.

Az Associated Press cikke megjegyzi ugyanakkor, hogy a víztakarékossági tervet kidolgozó 120 farmerre még nem vonatkoznak az áprilisban meghirdetett intézkedések, mivel azok alól mindazok mentesülnek, akiknek a birtoka folyók vagy patakok mentén van, így nem használják a tározók vizét.