Levéltetű Amerikából veszélyes a kukoricára

Újabb kártevő fenyegeti Európa gazdaságait. Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos sárga cukornád-levéltetű a kukorica, a rizs, a cirok és a cukornádfélékre jelent nagyon komoly veszélyt.

A Sipha flava, azaz sárga cukornád-levéltetű a meleg éghajlat kedvelője, szaporodása igen gyors lehet biológiai tulajdonságainak köszönhetően. Ugyanis párzás nélkül képes szaporodni (szűznemzéssel), ráadásul a lárvákból átlagosan 8 nap alatt felnőtt példánnyá fejlődhet. Általában a nőstények 22 napos életük során naponta egy-öt lárvát raknak.

A levelek hátoldalán csemegéznek legtöbbször, a párhuzamos erezeten felsorakozva. Az eredeti levelet csak akkor hagyják el, ha az már teljesen sárga, haldoklik. Ahogy az más levéltetveknél is tapasztalható, a leveleken lárvák által termelt mézharmat nyomán megjelenik a korompenész. Megjelenésük a szalmasárgától az egész élénk sárga vagy sárgás zöld színig változhat, hasi felületük pöttyös, rövid szőrök borítják, a nőstények szárnyasak, míg a és szárnyatlan a hímnemű példány.

LyraEDISServlet

Fotó: Gregg S. Nuessly, University of Florida

A gazdanövénytől és hőmérséklettől függően sárgás, vöröses elszíneződés tapasztalható a kukorica, a rizs, a cirok és a cukornádfélék levelein, védekezés nélkül az egész növény is elszáradhat. Általában a növekedés korai szakaszában jelennek meg, tavasszal és ősz vége felé, de akár a fejlett növényeken is előfordulnak. A kárt a levéltetvek roncsolása mellett az általuk terjesztett vírusok is súlyosbítják.

Természetes ellensége több katica-, pók-, százlábú-, ragadozó hangya és légyfaj is. Egyelőre Spanyolországban észlelték megjelenését, de terjedésére számítani kell ezért ennek regisztrálására terjedési térképet szeretnének létrehozni. Az invazív, idegenhonos fajok általában gyorsabban képesek terjedni új területeken, ahol nincsenek meg természetes ellenségeik és betegségeik, viszont ha az adott élőhelyen életfeltételeiket, táplálékukat megtalálják, gyors ütemben szaporodnak, éppen ezért lehetnek veszélyesebbek más kártevőknél.