Lila karfiol, fekete paradicsom: meghökkentő színű zöldségek

Az elmúlt években a hazai élelmiszerláncok pultjain is szokatlan színű zöldségek tűntek fel. Ezek nemcsak küllemükben, hanem gyakran beltartalmukban is eltérnek hagyományos társaiktól. A legérdekesebbet gyűjtöttünk csokorba az alábbi posztban.

Színes karfiolok

A hagyományos fehér karfiolnak magas a C, B és K vitamin, valamint az ásványi anyag tartalma, gazdag természetes rostokban és Omega-3 zsírsavakban és segít a méregtelenítésében. A narancssárga változatában a béta-karotin halmozódik fel több százszoros mennyiségben, amelyből szervezetünkben A vitamin képződik.

Színes karfiol, a szuperélelmiszer!

A lila karfiolban pedig olyan flavonoidok (főleg antociánok) halmozódnak fel, amelyek csökkentik a gyulladások kialakulását és a fertőzésekkel szemben is védelmet nyújtanak. A zöld karfiol klorofill tartalma pedig sejtregeneráló és fiatalító hatással rendelkezik, serkenti a májunk méregtelenítő munkáját.

Lila burgonya

Magyar szemnek furcsa, pedig nyugaton igencsak kedvelt a lila burgonya, amelynek pigmentjei egyáltalán nem befolyásolják az ízt, ugyanakkor komoly antioxidánsok.

A Dél-Amerikából származó lila burgonya szénhidráttartalma jóval alacsonyabb, mint a sárga vagy fehérhúsú fajtájé, így diétába is remekül illeszthető, és hamarabb el is készül.

Sárga cukkini

A Közép-Amerikából származó cukkini mára már az egész világon elterjedt. A növény rokona az uborkának, a dinnyeféléknek és a töknek. Alacsony energiatartalma miatt a fogyókúra során is bátran fogyasztható.

Cukkíni - Golden Glory F1

A cukkini igen egészséges, a vitaminok mellett jelentős a mangán- és káliumtartalma. A sárga cukkini kissé édesebb lehet, mint a zöld társai.

Fekete paradicsom

A fekete paradicsomok új generációjának kiváló képviselője a hagyományos nemesítési eljárások segítségével nemesített Yoom, amely könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely az izgalmas „umami” ízben ölt testet.

Küllemében és beltartalmában is némileg eltér a hagyományos paradicsomoktól: sötét színéért az antocianin fele. Az antocianinok vízben oldódó pigmentek. Ezek a molekulák számos étkezésre alkalmas növényben megtalálhatók. Ezek a flavonoidok egyebek mellett természetes napfényvédők, emellett erős antioxidánsok, védik az ereket, csökkenti a magas vércukorszintet.