Londoni demonstrációra készülnek a brit farmerek

A brit mezőgazdaság túlságosan „ambiciózusnak” tartja, hogy Boris Johnson miniszterelnök az idei év végét szánta magának határidőül az Európai Unióval való szabadkereskedelmi megállapodás aláírására.

Az agrár- és élelmiszeripari érdekvédelmi tömörülések emlékeztették a kormányt, hogy az átmeneti időszak kezdetétől biztosítani kell a mezőgazdaság stabilitását. A farmerek biztosítékot kérnek arról, hogy miután már nem tartoznak az Európai Unióhoz, az ágazatnak nem kell a hazai piacon versenyeznie a brit minőségbiztosítási előírásokat nem teljesítő termékekkel.

Amint a Farming írta, az Egyesült Királyság jövőbeli kereskedelempolitikája nem engedheti meg az alacsonyabb minőségű – tehát olcsóbb, és ma még tiltott – élelmiszerek lépjenek a szigetország piacára.

Hogy nyomatékot adjanak követelésüknek – és kellő nyomást gyakoroljanak a tárgyalásokat folytató Boris Johnsonra – március 25-én Londonban demonstrációt tartanak a farmerek.

A Nemzeti Juh Szövetség (National Sheep Association, NSA) vezetője, Phil Stocker azt mondta: „Teljesen elfogadhatatlan a jó minőséget biztosító brit szabványok feláldozása a gyengébb minőségű termékek importja érdekében. Mivel a miniszterelnök kijelentette, hogy nem hajlandó decembernél tovább meghosszabbítani az átmeneti időszakot, a határidő nagy kihívást jelent.”

Ez a 11 hónap különösen annak fényében azért tűnik nagyon kevésnek, hogy a Kanada és az Európai Unió közti szabadkereskedelmi egyezményt hét évig tartó tárgyalások után sikerült tető alá hozni.

A mezőgazdaságtól erősen függő Wales farmerszövetsége, az NFU Cymru elnöke, John Davies ugyancsak azt hangoztatja, mint a többi ágazati tömörülés, mondván: „A walesi gazdálkodók számára lehetővé kell tenni, hogy a Brexit után egyenlő feltételekkel versenyezzenek a külföldi termékkel.”