Madárinfluenza Angliában

A délkelet-angliai Suffolkban kényszervágás vár 27 ezer csirkére, miután nagy számban találtak köztük H5 madárinfluenza törzzsel fertőzött példányokat. A brit közegészségügyi intézet bejelentette, hogy az athlingtoni farm körül egy kilométeres biztonsági övezetet jelöltek ki, hogy megakadályozzák a fertőző betegség terjedését.

 Szerencsére a kimutatott kórokozó törzset „alacsony patogenitású” madárinfluenzaként azonosították, ami a Public Health England szerint azt jelenti, hogy a közegészségügyi kockázata „nagyon alacsony”. A brit Food Standards Agency igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hogy az Egyesült Királyságban a vásárlók számára ez nem jelent élelmiszer-biztonsági kockázatot, mindaddig, amíg a baromfitermékeket, beleértve a tojásokat is, alaposan megfőzik.

Christine Middlemiss főállatorvos megerősítette a fentieket, de a sajtón keresztül is külön felhívta a szárnyastenyésztőket, hogy kiemelkedő alapossággal keressék az állományban a betegség jeleit. Minden gyanús esetet azonnal be kell jelenteniük a hatóságoknak, és gondoskodniuk kell arról, hogy az élelmiszerbiztonsági előírásokat minden dolgozó betartsa. Christine Middlemiss kiemelte, hogy „behatóan keresünk minden bizonyítékot az e törzshez kapcsolódó betegség terjedésével kapcsolatban annak korlátozása és megszüntetése érdekében.”

klimkin képe a Pixabay -en.