Madridban tüntettek a spanyol olíva-farmerek  

Spanyol olívaolaj-termelők ezrei gyűltek össze Madridban október elején tisztességesebb árképzési rendszert követelve, és attól tartanak, hogy a felvásárlási árak esése mellett az új amerikai vámtarifák is nehezíteni fogják a helyzetüket.

A tavalyi rekordszüret után az olíva farmerek idén kevesebb mint két eurót kapnak egy liter olajért, míg az elmúlt évben 3,5-3,75 euró között volt a literenkénti felvásárlási ár – idézi a Reuters hírügynökség az egyik madridi tüntetőt, aki szerint a spanyol olívaolaj egyből kétszer annyiért kel el, miután exportálták.

A gazdák ugyanakkor rámutattak, hogy legalább 3 eurót kellene kapniuk egy liter olajért, hogy valami nyereségük is legyen, a farmerszövetség pedig úgy tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a literenkénti termelési költség 2,75 euró.

A felvásárlási ár csökkenését a belföldi piac túltelítettsége okozta, ezért a termelők nagyban függenek a kiviteltől, ám komoly aggodalomra ad okot az Egyesült Államokba irányuló európai olívaolaj-kivitelt fenyegető 25 százalékos vámtarifa, amiről a Trump kormány döntött.

Az Asoliva, az olívaolaj-exportőrök spanyol szövetsége szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb olívaolaj-fogyasztója az EU-n kívül, évente körülbelül 320 ezer tonnával. Ebből 120 ezer tonna, vagyis 37 százalék származik Spanyolországból.