Magasabb hozamok, jobb árak a Fujitsu segítségével

A Fujitsu mérnökei is részt vesznek abban a japán munkacsoportban, amelynek célja, hogy az átlag farmerek számára is elérhetővé tegye a mezőgazdasági termelési mutatók intelligens figyelését Vietnámban.

A japán üzleti lap, a Nikkei beszámolója szerint a Fujitsu és az Aeon Agri Create csoport által közösen elindított projekt különlegessége, hogy egyesíti a termőföldek paramétereinek közel valós idejű megfigyelését, valamint az árak és hozamok kommunikációját. A modern mezőgazdasági fejlesztésekben jellemzően különválik ez a két irány: a startupok vagy az intelligens földművelésre, vagy a gazdasági mutatók közvetítésére koncentrálnak.

A Vietnám Ha Nam tartományában elinduló projekt összevonja a két megközelítést: A Fujitsu építi ki a termőföldeken elhelyezett érzékelők rendszerét, az általuk közvetített adatokat pedig az Aeon Agri Create munkatársai elemzik Japánban. Ezzel párhuzamosan a Vietnámi Nők Szakszervezete adatbázist készít az országban előállított termékről és azok aktuális árairól a helyi piacokon. A gazdálkodók okostelefonos alkalmazás segítségével bármikor lekérdezhetik, mennyiért kelnek el a terményeik a közeli piacokon, így nem csak a hozamaikat, de a profitjukat is növelhetik.

A gazdasági lap beszámolója szerint a Fujitsu nem új szereplő a vietnámi mezőgazdasági iparban, tavaly ősz óta az ország legjelentősebb IT vállalatával, az FPT-vel együttműködésben fejleszti intelligens melegházi termelőegységeit, a mostani kezdeményezés azonban a kisebb, családi farmok életére is nagyobb hatással lehet.

Bár Vietnámban a lakosság 47 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, a szektor 2014-ben a GDP-nek mindössze egyötödét tette ki. A vietnámi farmerek havonta átlag húszezer forintnak megfelelő összeget termelnek ki, míg egy városban dolgozó munkás ennek több mint a dupláját viszi haza. A Fujitsu-Aeon projekt hosszabb távon javíthat az alacsony termelékenységi mutatókon.

Fotó: Dennis Jarvis / Wikimedia