Magvak derítették fényt Madagaszkár ősi titkára

Honnan származik Madagaszkár lakossága? Régóta sejtettük, hogy a malgasok nem a szomszédos Afrikából jöttek, mostanra pedig a feltételezés bizonyítást nyert, méghozzá az őslakosok által elfogyasztott és a régészek által azonosított magvak segítségével.

Bár Madagaszkár Afrika partjai mellett található, szinte semmiben nem hasonlít a kontinensre. Állatvilágának 90 százaléka kizárólag ezen a szigeten él, és lakosságának eredete is rejtély volt a tudósok számára. A szigetlakók által beszélt nyelv az ausztroázsiai családba tartozik, amellyel legközelebb Madagaszkártól mintegy hatezer kilométerre, a Csendes-óceáni szigetvilágban találkozhatunk. Egyértelmű a következtetés, hogy a malgas lakosság Afrikától jóval messzebbről érkezett a szigetre, az őslakosok dél-kelet-ázsiai származásáról azonban nem találtak egyértelmű bizonyítékot a régészek – eddig.

Alison Crowther, a University of Queensland kutatója egyedülálló módszerrel derítette fel Madagaszkár lakóinak ázsiai gyökereit. Ő és kollégái összegyűjtették az ásatások során talált ételmaradványokat a szigeten és az Afrika keleti partjain található más helyszínekről, így Zanzibárból és a Comore-szigetekről. Ezután átszitálták a leleteket, hogy összehasonlíthassák a fennmaradt növényi magvakat, és felderítsék azok eredetét. Crowther és csapata több mint kétezer mintát azonosított, amelyek igazolták: míg a kontinens keleti partjain javarészt afrikai eredetű növényeket termesztettek, addig Madagaszkáron ugyanebben az időben a felhasznált termények többsége Ázsiából származott.

A begyűjtött minták több mint hetven százalékában rizst találtak a kutatók, ami egyértelműen ázsiai eredetre utal, a termények mennyisége pedig bizonyítja, hogy a növények nem a kereskedelemnek köszönhetően jutottak a szigetre. A Cosmos Magazine által ismertetett kutatás arra is fényt derített, hogy az ázsiai kolonizáció fokozatosan következett be Madagaszkáron, a legrégebbi időpontra datálható terméseket ugyanis a Madagaszkárhoz közeli szigeteken lelték fel.

Fotó:
By Frank VassenFlickr: Allée des Baobabs near Morondava, Madagascar, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14462073