Folyamatos marad az élelmiszergyártás és -ellátás

Súlyos csapást mért a gazdaságra a hazánkban is megjelenő koronavírus, amely száz éve nem látott próbatétel elé állítja a világ csaknem egészét. A helyzet miatt agrárrendezvények sorát mondták le, vagy halasztották el. A földeken viszont javában zajlanak a tavaszi munkák és a szakmai szervezetek szerint az élelmiszergyártás is folyamatos marad.

A vírus első mindenki számára kézzelfogható jele, hogy sok élelmiszer tűnik el az üzletek polcairól. A szakmai szervezetek igyekeznek megnyugtatni mindenkit, hogy bőven van utánpótlás, felesleges felhalmozni az élelmiszereket.

„Magyarország agrár-élelmiszeripari ország, komoly exportőr, önellátottsága mintegy 120 százalékos az alapvető élelmiszerekből, így a koronavírus okozta helyzetben is folyamatosan képes biztosítani a lakosság számára az élelmiszereket”, közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az MTI-vel.

Közleményük szerint az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb feldolgozóipari ágazat az országban, az 5400 aktívan működő élelmiszer-vállalkozás közvetlenül mintegy százezer embert foglalkoztat, a magyar mezőgazdaság által megtermelt alapanyagok 65 százalékát dolgozza fel minőségi élelmiszerekké.

Kiemelték: Magyarország élelmiszer-termelésénél mindig elsődleges szempont a belső piac ellátása, és csak ezt követően történik meg a felesleg exportja. A feldolgozók még mindig rendelkeznek kihasználatlan kapacitásokkal, így a termelők és a feldolgozók továbbra is képesek kiszolgálni a magyar fogyasztókat.

Kitértek arra is, hogy a hazai élelmiszer-előállítás döntő hányadát adó üzemek nemzetgazdasági szempontból kritikus infrastruktúrának, úgynevezett létfontosságú rendszerelemeknek minősülnek, akárcsak az erőművek, az ivóvízellátást biztosító létesítmények vagy a gyógyszergyártó vállalatok. Ez azt jelenti, hogy működésük fenntartását szükség esetén rendvédelmi, honvédelmi szervek is biztosíthatják.

A szervezet egy tanulmányt állított össze a vírus hatásairól, amelyben a tavaszi munkákkal kapcsolatosan kifejtik: „jelenlegi információnk szerint a tavaszi műtrágyaellátáshoz szükséges mennyiség jórészt már az országban, a raktárakban van, illetve jelenleg is zavartalanul érkezik. Szintén nem várható központi ellátási probléma a növényvédő szerek, valamint a vetőmagok esetén, a tavaszi növényvédelem általában biztosított”.

A vírus hatása most legérzékenyebben a szezonális termékekre építő agrárvállalkozásokat érintik, amelyek például a bárányhús, nyerstej területén tevékenykednek, de az ágazat valamennyi szegmensét érinti, vagy érinteni fogja kisebb-nagyobb mértékben a borászattól egészen az erdőgazdálkodásig. A Kínában készülő alkatrészek esetében hosszabb szállítási határidővel érdemes számolni, de emellett az európai piacról érkező egyes termékeknél is előfordulhatnak ellátási problémák. Ami jelenleg is problémát jelent, hogy hiánycikk a permetezéshez is használt védőruha, maszk és kesztyű, és ezek utánpótlása is kérdéses.

Zöldség területén is folyamatosan zajlanak a munkák. Már megkezdődött az üvegházakban a hajtatott zöldségek betakarítása, amelyből nagyobb mennyiség megjelenése áprilisra várható, emellett lassan szabadföldön is elkezdődik a korai zöldségfélék vetése, közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.