Magyarország napraforgó termésátlagban világbajnok

Az Európai Unió termés monitoring szolgálata nemrégiben csökkentette az idei EU kukoricatermés hozam-előrejelzését a nyugat-európai nyári szárazság miatt. Ami a napraforgót illeti, abból jól áll Európa.

Bár szeptemberben még hektáronként 6,84 tonnás kukoricahozammal számolt, október végén már csak 6,82 tonnáról szólt a prognózis. Ez ugyan 1,6 százalékkal az elmúlt öt év átlaga alatti értéket mutat, de mégis magasabb, mint a tavalyi 6,31 tonna hektáronként. Az elmúlt évben ugyanis nemcsak Nyugat-Európában volt aszály.

Napraforgó tekintetében az idei 1,99 tonnás hektáronkénti termésátlag 2,8 százalékkal az öt éves átlag fölött van. Hazánk viszont az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett ebben az évben: a 3 tonna hektáronkénti termésátlag világrekord – jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Az idei 9 millió tonnás kukorica össztermés a második legjobb a történelemben, repcéből is világrekord született a 3,2 tonna termésátlaggal, az őszi búzánál 5,4 tonna a hektáronkénti hozam.

Az EU kukorica terméseredményeit főként az időjárás sújtotta Franciaország húzta le, ahol a számítások szerint a tavalyinál 6,6 százalékkal kevesebb, mindössze 12 millió tonna kukoricát takarítottak be. A késő tavaszi hideg esőzés, majd a nyári szárazság miatt sokan döntöttek úgy, hogy silózásra és nem szemes terményre takarítják be a kukoricát. Franciaország meglehetősen kevés kukoricát exportál, főként a hazai piacra termel: a takarmánygyártók a fő vásárlók. Idén azonban már az is szóba került, hogy takarmánybúzát is kell vásárolni a kevés kukorica miatt.

***

A termőterület több mint felén idén is Syngenta hibridet vetettek a gazdálkodók. Ez az eredmény igazolja, hogy jövőre is érdemes a piacvezető átlagon felüli termésbiztonságú, magas termésátlagú, innovatív fajtáit választani.