Majdnem mindenkinek fájnak Trump új vámtarifái

Az olasz sajtra, a francia borra, a skót whiskyre, a brit kekszekre, a spanyol olajbogyókra és több ezer más európai élelmiszeripari termékre vonatkozó új 25 százalékos amerikai vámtarifák bevezetése az ünnepi időszak előtt magasabb árakat eredményez, és amerikai munkahelyek megszűnését okozhatja – tudósított a Reuters Washingtonból.

Ágazati elemzők szerint az új vámtarifák hátrányosan befolyásolják több tízezer amerikai kereskedő forgalmát, és hatásuk drámai lehet. Azonban érdekes módon olyan luxustermékek, mint a pezsgő és a konyak nincs a friss tarifalistán, így például a francia Remy Cointreau SA részvényeinek árfolyama azonnal emelkedett, amint kiderült, ezekre a termékekre nem vonatkozik a vámemelés.

A skót whisky azonban nem mentesült, mégpedig valószínűleg azért, 2018 júniusában az EU 25 százalékos vámot vetett ki az amerikai whiskyre, válaszul az amerikai acél- és alumíniumtarifákra. Azóta az amerikai whisky-kivitel 21 százalékkal csökkent.

A Scotch Whisky Association szerint a magasabb minőségű single malt whisky teszi ki brit termékek értékének felét az amerikai vámtarifa listán, és ez bizony nem kis összeg, hiszen évente nagyjából 460 millió dollárról beszélhetünk.

Az október elején bejelentett tarifacsomag a skót whiskyre, likőrökre, valamint a borra vonatkozó részei közel 3,4 milliárd dollár értékű importot érinthetnek, és megközelítőleg 13 ezer amerikai munkahely elvesztését eredményezhetik, ideértve az áruszállítókat, a farmereket, valamint a vendéglátóipar alkalmazottait – állítja az amerikai égetettszesz szövetség, a Distilled Spirits Council.

José Andrés, a spanyol születésű Michelin-csillagos séf, akinek több mint tucatnyi étterme van az Egyesült Államokban, a tarifákat kritizálva azt írta a Twitteren, hogy a rendelkezés nemcsak az európai vidéki gazdaságokat érinti hátrányosan, hanem amerikai kisvállalkozások ezreit is.

Hírek szerint az EU most fontolóra veszi újabb vámtarifák bevezetését a további amerikai alkoholtartalmú italokra és az amerikai borokra.

Fotó: Pixabay.com

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub