Májusi eső aranyat ér?

Amíg Oroszország európai felében hidegrekordokat mértek májusban, addig Kanadában 1986 óta nem mértek annyi esőt, mint a múlt hónapban. A májusi – apokaliptikus – időjárást a farmerek „rainpocalypse”-nek nevezték el, és kicsit már sokallták az „aranyat”.

Ottawában az átlagos májusi csapadékmennyiség 83 milliméter, ám most 175,8 milliméter esőt mértek, míg az eddigi májusi esőrekorder évben, 1986-ban csak 164 millimétert. A talaj annyira átázott, hogy az Ottawa környéki farmerek csak tervezett terület 15 százalékán tudtak vetni.

Andy Terauds, az Acorn Creek Garden Farm társtulajdonosa és az Ottawa Farmers’ Market alelnöke elmondta, hogy minden másnap zuhogott, sokszor egyfolytában több mint 24 órán át, miközben a gazdák három egymást követő napsütéses napért fohászkodtak.

A kanadai monszun ugyan évelő növények fejlődését nem befolyásolta jelentősen, de Terauds, aki 29 hektáron termeszt zöldségeket, azt mondta, hogy nagyon kevés vöröshagymát, póréhagymát és a salátát tudott szállítani megrendelőinek a piacra és a város több mint 30 éttermébe. Farmja alatt ugyanis agyagos a talaj, ami ennyi víztől inkább alkalmas csúszkálásra, mint zöldségtermesztésre.