Már a belgák is saját bort akarnak  

Feje tetejére állt a világ? A belga sört szeretjük, nem ok nélkül világhírű, de belga bor…? Szokatlan ötlet. Vagy mégsem?

„Öt éve még csak 80 hektáron nőtt borszőlő egész Belgiumban, idén viszont elértük a 350 hektárt” – büszkélkedett John Collijs nagykereskedő, hozzá téve, hogy csak tavaly tizedével bővült a borászatok száma. Igaz, a bortermés nem érte el az egymillió litert, de Vallóniában bizakodók az emberek. John Collijs pedig a globális felmelegedéssel magyarázza a borászati ágazat fejlődését.

Mint mondja, általában szeptember közepétől október közepéig tart a szüret, idén azonban sok szőlőben már szeptember elején szüretelni fognak.

A Euronews tudósításából kiderül, hogy néhány partizán már a múlt században elkezdett borszőlővel kísérletezni. Egyikük, Jean-Bernard Despatures borász, aki tíz hektáron vörös szőlővel dolgozik, ugyanakkor meghökkentő dolgokat mond: „Óvatos lennék azzal, hogy globális felmelegedés van. Inkább klímaváltozást mondanék. De az is igaz, hogy valósággal mediterrán időnk volt idén. Az a lényeg hogy végre van belga borászati szektor. Húsz-huszonöt éve, amikor néhányan belevágtunk, nagyon egyedül éreztük magunkat.”

Fotó: Pixabay.com