Már a francia pezsgőn is spórolnak a britek

Harry herceg esküvőjén a násznép Pol Roger Brut Réserve NV pezsgőt fogyasztott, aminek palackja 45 font (kisker áron), vagyis alig több mint 16 ezer forint. Ilyet ivott Winston Churchill, és ezt a márkát szolgálták fel Kate Middleton valamint Vilmos lagziján is.

Mindez azonban nem dobja fel a francia pezsgőágazatot, amelynek Nagy Britanniába irányuló exportja a 2016-os 440,3 millió euróról tavaly 415,2 millió euróra csökkent. Ami pedig a mennyiséget illeti, az 11 százalékkal 27,8 millió palackra mérséklődött.

Az ágazat közben jelentősen többet szállított az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Japánba. Ez a három ország a fizetőképességéről (gazdagságáról) ismert. Ha innen nézzük, akkor az angol font gyengülése, az erőtlenedő brit gazdaság és a Brexit utáni bizonytalanságok fékezik az Egyesült Királyság fogyasztását.

Az USA tavaly 586 millió euróért 23,1 millió palackot vásárolt, tehát drágábbakat, mint az angolok, (a forgalombővülés 8,5 százalék volt), Japán 306,7 millió eurót fizetett 12,9 millió palackért (+17,6 %), az ausztrálok pedig 131,8 millió euróért 8,5 millió palackkal importáltak.

A francia pezsgőágazat tehát megvan a britek nélkül is, hiszen világpiaci exportja 6,6 százalékkal 2,8 milliárd euróra bővült az elmúlt évben, és ha az egyébként stagnáló francia piac forgalmát is hozzáadjuk, a pezsgősök összbevétele elért a 4,9 milliárd eurót.

Fotó: Pixabay.com