Már a kávét is veszélyezteti a felmelegedés

Valljuk be, kávé nélkül nem tudjuk elképzelni az életet. Van, aki csak azért dob be kettőt-hármat, hogy végig tudja pörögni a napot, de sokan az aromájáért fogyasztják. Mert a jó kávé – jó ital. Azonban a napi kedvencünk is veszélyben van, nemcsak a sarkvidéki jégsapka.

Naponta több mint 2,25 milliárd csésze kávét isznak meg világszerte és a fogyasztás évente öt százalékkal nő. A világ kávétermelése ezzel párhuzamosan háromszorosára bővült 1960 óta. Mégis, a világ 25 millió kávétermelőjének 80-90 százaléka kis, családi gazdaság, amelyek az éghajlatváltozásnak leginkább kitett régiókban vannak. A „kávé övezet” hetven, főként fejlődő országa között olyanokat találunk, mint Guatemala, Brazília, Vietnam, Kolumbia, Etiópia és Indonézia.

A kávécserjék számára a legjobb hőmérséklet 18 és 22 fok között van. Efölött, a növény gyorsabban növekszik és terem túl korán fordul termőre, ami károsítja a kávébab minőségét. A közép-amerikai országok – Mexikó, Guatemala és Honduras – átlaghőmérséklet már egy fokkal nőtt 1960 óta, míg a csapadék átlagos mennyisége 15 százalékkal csökkent.

Etiópiában, az Arabica kávébab hazájában, ahol a kávé kivitel a gazdaság jelentős részét teszi ki, az átlaghőmérséklet 1,3 fokkal emelkedett 1960 és 2006 között. A kávé-termesztő hegyvidéki területen ez az átlaghőmérséklet-növekedés az olyan kártevők, mint a kávészú (Hypothenemus hampei).

Brazíliában pedig az okoz gondot, hogy jelentősen nőtt a kávé-termőterületeken a hőhullámok száma és intenzitása. A magasabb hőmérséklet itt is növelte a növénybetegségek valamint a kártevők előfordulását, ami természetesen károsan érinti a hozamokat és a minőséget.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel