Már tesztelik az almaszedő robotot

Ausztráliában májusban volt az almaszezon, hiszen odalenn most van ősz. Ezért a kaliforniai Abundant Robotics ott tesztelte automata almaszedőjét, ami nem is szedi, hanem – vákuumos rendszerű lévén – leszippantja az almákat a fáról.

Az almaszedés nem kíván szakértelmet, ugyanakkor meglehetősen unalmas munka, amit a világon mindenütt idénymunkások végeznek. Az Egyesült Államokban például a gyümölcs- és diótermelő gazdaságok a mezőgazdasági munkások 41 százalékát foglalkoztatják, évente átlagosan 196 ezer embert, az almáskertek pedig 40 ezer embernek adnak munkát.

A munkaerőhiány azonban sokakat elgondolkoztatott, ám sokáig nem is gondolták, hogy robotizálható az almaszedés. Az Abundant Robotics azonban hosszú tervezgetés után elkészítette a prototípust. Más fajta betakarítással ellentétben a gyümölcsszedés megköveteli, az emberi szemek és kezek pontosságát, hiszen a gyümölcs nem olyan, mint a gabona, amit egy automata kombájn is betakaríthat.

Ezért a fejlesztéskor azt a célt tűzték ki, hogy a robotnak képesnek kell lennie arra, hogy azonosítsa az almát, megállapítsa, hogy érett-e. Mindehhez pedig számos speciális érzékelő és kamera kellett. Azután pedig még meg is kell céloznia, és a beszippantott gyümölcsöt az osztályozóba továbbítani.