Marha drága szarvasmarha

Franciaország legdrágább tehenéért 23 500 eurót fizetett egy hentes. Fura dolog, hiszen ennyi pénzért – több mint 7 millió forintért – azért tartósabb dolgokat szokás venni.

Gouache, az 1050 kilós tehén egy nyilvános árverésen a drágábban kelt el, mint az eddigi francia rekorder, 2013-ban. Az ötéves jószágot azonban nem egy tenyésztő vette meg: mindenki elképedésére egy hentes ujjongott fel (és ivott egy korty pezsgőt), amikor a kalapács lecsapott. A hentes azért ment el az aukcióra, hogy ezt a különleges tehenet megvegye. Arról nem szól a tudósítás, mitől különleges Gouache, az viszont igaz, hogy igazán nincs rossz bőrben. Nem is csoda, hiszen a legjobb francia szarvasmarha tenyésztő régióból, Limousin-ból származik.

Ez a természetvédelmi területek között lévő régió Franciaország második legnéptelenebb vidéke Korzika után és a szarvasmarha tenyésztésről valamint a fakitermelésről ismert. Tenyésztője talán nem arra szánta, hogy kimérjék, viszont a vevő, Denis Hutin boldogan mondta a France 3 televízió csatornának: „Ez őrület, de legalább jó hússal szolgálhatok a vevőimnek”.