Marokkó napenergiával növeli az öntözött földterületet

A marokkói Energia- és Bányászati Minisztérium 206 millió eurónak megfelelő összeget különített el újabb napenergia erőmű beruházásokra.

A pénzzel olyan programokat támogatnak, amelyek a napenergia hasznosításával működtetik az öntözéshez használt vízszivattyúkat egy olyan terv részeként, amely 2021-re 100 ezer hektárral növeli az öntözött mezőgazdasági területet. Ez a lépés segíti a butángáz fogyasztásának csökkentését és komoly szerepet kap a „tiszta” energiafelhasználás növelésére irányuló kormányzati erőfeszítésekben. Az országban ugyanis 3000 körül van a napsütéses órák száma évente.

A tervek szerint 2020-ra az ország energiafelhasználásának 42 százalékát a megújuló források biztosítják, amikor a villamos energia igény a 2014-es 28 terawattóráról 49-re emelkedik. Tíz évvel később pedig 52 százalék lesz a megújulók aránya: 20-20 százalékot a nap- és szélenergia ad, 12 százalékot pedig a vízierőművek.

Marokkó láthatóan előre menekül. A prognózisok szerint ugyanis a klímaváltozás miatt az ország átlaghőmérséklet 2020 és 2050 között 1 fokkal emelkedik, míg a csapadékmennyiség 30 százalékkal csökken az évszázad végére.