Meddig kell Kínának az amerikai cirok és a gyapot?

Darren Hudson, a Texas Tech mezőgazdasági közgazdásza szerint abban az esetben, ha a kínai gazdaság tovább lassul, annak jelentős hatása lesz az amerikai mezőgazdaságra. A globális gyapotipar már az az elmúlt években is aggodalommal figyelte a kínai készletezési politika következményeit. Amíg gyapotbálák milliót tárolják kínai raktárakban, a termelők és az érintett iparág képviselői idegesen várják, hogy ez meddig akadályozza a globális exportpiacot.

„Eddig csak a készletezés hatásai miatt aggódtunk, ami korlátozza a nemzetközi kereskedelmet, de most már az egész kínai gazdaság miatt is aggódunk” – mondta John Robinson, a Texas A & M AgriLife Extension Service marketing szakembere, aki szerint ha a kínai gazdaság komolyan lelassul, nyilván mérséklődik a helyi ruha- és egyéb pamut-alapú termékek, mint például a törülközők iránti kereslet. Mindez természetesen az alapanyag termelők számára is kárt okoz. Márpedig a jüan leértékelése azt mutatja, hogy a kínai gazdaság korántsem olyan erős, mint azt korábban világszerte gondolták.

Az AJ Media arról számolt be áprilisban, hogy a kínai kereslet volumene láttán növekedett az amerikai cirok vetésterülete. Ma, néhány hónappal később azonban már semmi sem garantálja a nagy felvásárlói igényt. Darren Hudson két tényezőt emelt ki ezzel kapcsolatban.

Először is, Kína a hazai kukorica termésrekordját prognosztizálta, viszont a kukorica felhasználása sok tekintetben azonos, mint a ciroké. Kína az importált cirokból alkoholos italokat készít, de emellett komoly szerepet kap a termény a sertés- és kacsatenyésztésben is.

Wayne Cleveland, a Texas Sorghum Producers ügyvezető igazgatója hozzá tette, hogy az idei rekord közeli ciroktermés is befolyásolja az árakat. A szakember azonban nem aggódik, hiszen, Kína még nem állította le a cirok importját az Egyesült Államokból. Viszont ha megtenné, a bioetanol üzemek és Mexikó vásárlására komolyan számíthat az ágazat.

Fotó: Wikimedia Commons / David Nance