Meddig lesz kakaó a csokihoz?

Körülbelül 40 millió kilogramm csokoládét vásároltak az amerikaiak a Valentin-nap előtti hetekben. Érdekes, hogy a legtöbb vásárló ilyentájt férfi; február 14-e az egyetlen alkalom az évben, amikor a férfiak megelőzik a nőket csokoládévásárlásban, hiszen tagadhatatlan, hogy a csokoládé fontos szerepet játszik az életben. Imádjuk, és hosszú ideje a romantika, valamint a szülői szeretet jelképe.

De ha nem fizetik meg jobban a kakaófarmereket, vége lehet az édes világnak. A farmereknek ugyanis 10 cent jut egy kétdolláros csoki árából, ennyiből azonban nem tudják fenntartani a gazdaságot, ezért sokkal jövedelmezőbb trópusi növényekre váltanak, mint a kávé vagy a pálmaolaj.

Pedig amúgy is fenyegeti a csokoládé ellátást az, hogy az éves kakaótermés egyharmada megsemmisül a növénybetegségek miatt. Egy hatalmas monokultúrában villámgyorsan terjednek a kórokozók. Külön veszélyfaktor, hogy a világ kakaótermésének 70 százaléka Nyugat-Afrikából származik, ahol nemigen hatékony a növényvédelem.

Másodszor a kakaófák csak egy nagyon körülhatárolt területen élnek meg az egyenlítő mentén legfeljebb a huszadik szélességi körig, ugyanakkor a klímaváltozás okozta aszály még ezeket a növényeket is fenyegeti. Ezért kutatások folynak hibridek létrehozásra, de eddig az ellenállóbb változatok íze meg sem közelítette az igazi kakaóét.