Még 800 dollár a műhús kilója  

A Tyson Foods, az Egyesült Államok legnagyobb húsfeldolgozó és -csomagoló vállalata 2,2 millió dollárral beszállt egy izraeli startup vállalatba. A Future Meat Technologies azon van, hogy olyan technológiát dolgozzon ki, amely révén olcsóbb lehet a tápoldatban tenyésztett állati izomsejtek előállítása. Vagyis olcsóbb lehet a laborban készült műhús.

A Bloomberg hírügynökség tudósítása szerint a jeruzsálemi székhelyű cég ugyanis olyan gyártási technológiák fejlesztésére összpontosít, amelyek lehetővé teszik a zsír- és izomsejtek – a hús alapvető építőköveinek – költséghatékony előállítását. A startup alapítója, Yaakov Nahmias szerint már sikerült csökkenteniük a laborhús előállításának költségeit a kezdeti kilónkénti 10 ezer dollárról 800 dollárra, és egy ütemterv alapján 2020-ra elérhető lehet az 5-10 dolláros költségszint.

A Tyson Foods lépése egy komoly üzleti tervbe illeszkedik. Az óriásvállalat ügyvezető igazgatója, Tom Hayes korábban bejelentette, hogy olyan cégeket szeretne szerezni, amelyekkel növelhetik élelmiszer-márkáik számát és a kínálatot. A Tyson decemberben tőkét emelt a zöldség-burger gyártó Beyond Meatben. Emellett bejelentették, hogy befektetnek a laborhús-gyártó Memphis Meats-be is, amely mögött olyan nevek állnak, mint a Cargill Inc., Bill Gates és Richard Branson.

Fotó: Piaxabay.com