Még a szeptembertől is félhetnek a spanyol gazdák

A júniusi hőhullám több országban is komoly nehézségeket okoz a mezőgazdaságnak, mert azóta sem kapnak csapadékot.

Hollandiától Szlovákiáig legalább tíz országban regisztráltak a mérések 19. századi megkezdése óta nem tapasztalt rekord hőmérsékleteket júniusban – közölte a Meteo France időjárás-előrejelzője, Etienne Kapikian. Mint emlékezetes, Franciaország több megyéjében is 46 fokos, valóban szaharai hőmérsékletet mértek, Spanyolországban pedig bozóttüzek pusztítottak. A spanyol szőlő- és paradicsomtermesztők jövedelme ugyanakkor a talajnedvességtől függ, ám Nyugat-Európát azóta is elkerüli az eső. Annyira súlyos a helyzet, hogy Németországban az alacsony vízszint arra kényszerítette a hatóságokat, hogy korlátozzák a hajóforgalmat az Elbán és az Oderán.

A 96 francia megye közül pedig 61-ben vízkorlátozásokat vezettek be július derekán, és nemcsak az autómosás tilos, hanem az öntözés is, sőt, az ivóvízzel való takarékoskodásra szólították fel a lakosságot. Az öntözési tilalom komolyan érinti a mezőgazdaságot, különösen a központ Cher megyében, ahol kifejezetten megtiltották a víz mezőgazdasági célú felhasználását.

A spanyol gazdák is megszenvedik az időjárást, különösen azért, mert ebben az évszázadban az idei nyár a harmadik, amikor szokatlanul szigorú aszály sújtja az országot. Luis Planas mezőgazdasági miniszter ugyan kijelentette, hogy a kormány „tisztában van” az állattenyésztők és a növénytermesztők „aggasztó helyzetével”, de esőt ő sem tud csinálni. Azt azonban elmondta, hogy a kormány megteszi a szükséges intézkedéseket a helyzet alakulásától függően. Ez azonban nagyon ködös ígéret, kiváltképp annak fényében, hogy a spanyol meteorológiai szolgálat, az AEMET szerint a szokatlan forróság augusztusban, sőt szeptemberben is folytatódni fog.