Meg kell állítani az erdőirtást a FAO szerint

Sürgős és határozott fellépésre van szükség az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az évtizedek óta zajló erdőirtások ellen az erdők biológiai sokféleségének megőrzése érdekében.

A szervezet által közzétett jelentés szerint 1990 óta mintegy 420 millió hektárnyi erdőterület tűnt el. Bár az erdőirtás mértéke az elmúlt három évtizedben csökkent, évente így is mintegy 10 millió hektár tűnik el.

A COVID-19 világjárvány miatti válság rámutatott a természet megóvásának és fenntartható használatának fontosságára, hiszen az emberek egészsége összekapcsolódik az ökoszisztéma egészségével.

A jelentés adatai az erdőkben 60 ezer fafajt tartanak nyilván, a madárfajok 75, az emlősök 68 százaléka él bennük. Az erdők több mint 86 millió zöld munkahelyet biztosítanak. A szélsőséges szegénységben élők több mint 90 százaléka erdőben található a élelmiszerektől, tűzifától függ. Ebbe körbe csak Latin-Amerikából mintegy nyolcmillió rendkívül szegény tartozik.

Egy másik kutatás, amelyet az Európai Bizottság és az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata végzett, 34,8 millió erdőfoltot tárt fel a világon. A méretük 1 és 680 millió hektár között változhat. A szakemberek szerint nagyobb erőfeszítésekre van szükség az erdőtöredékek újbóli összekapcsolásához.

“Az erdőirtás és az erdő pusztulása továbbra is riasztó ütemben zajlik, ami jelentősen hozzájárul a biológiai sokféleség folyamatos csökkenéséhez. Fokozott globális együttműködés szükséges a pusztult és sérült ökoszisztémák helyreállítása, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a biológiai sokféleség védelme érdekében” – írta a jelentésben QU Dongyu, a FAO főigazgatója.

Image by summa from Pixabay