Még mindig szagos a brazil marhahús

Továbbra is komoly aggodalmát fejezi ki Európa a brazil hússal szemben, az USA pedig az Európai Uniót követve június végén teljesen leállította a dél-amerikai országból származó marhahús importját.

Az országban – A világ egyik legnagyobb marhahústermelőjének számító Brazíliából ugyanis hosszú időn át romlott, szalmonellával fertőzött hús került a világpiacra Oroszországtól kezdve az Európai Unión át az Egyesült Államokig.

Ezért az Európai Bizottság május 2-tól május 12-ig ellenőrzéseket végzett Brazíliában, ami „nagyon komoly aggodalmakat” vetett fel a brazil ellenőrzési rendszerrel kapcsolatban.

Az uniós audit azt is kimutatta, hogy az elmúlt hat évben kimutatott élelmiszer-biztonsági hiányosságok továbbra is fennállnak nem működnek – mondta el a Bloomberg hírügynökségnek az unió egészségügyi biztosa, Vytenis Andriukaitis, hozzátéve, hogy a dél-amerikai országból érkező korrupcióval kapcsolatos hírek megkérdőjelezik Brazília hivatalos élelmiszerbiztonsági garanciáinak hitelességét.

Brazília ugyanis komoly rendcsinálást ígért tavasszal, azonban az élelmiszerbiztonsági és ellenőrző szolgálata (Food Safety and Inspection Service) – amely március óta minden brazil szállítmányt ellenőrzött, az összes mennyiség 11 százalékát, mintegy 900 millió kilogramm marhahús beengedését tiltotta meg.