Még nem nyereséges az úszó tehenészet

Rotterdam eddig arról volt híres, hogy itt van Európa legnagyobb kikötője, sőt, a világ legnagyobb kikötője címet is csak a múlt század második felében hódította el Sanghaj és Szingapúr. Manapság azonban azzal kerül a hírekbe, hogy május óta ott működik a világ első úszó tehenészete.

„A globális felmelegedés miatt a szárazföld zsugorodik” – mondta Peter van Wingerden, a világ első úszó tejüzeme, a Floating Farm tulajdonosa és vezetője. Wingerden lebegő farmja háromszintes, ahol az alsó szint a tenger szintje alatt van. A 35 tehén a legfelső emeleten él, de néha lemehetnek a partra is az úszó otthonuk mellett.

A hírek szerint a környékbeli mezőkről és golfpályákról származó fűvel táplálják őket, de kapnak burgonyahéjat is. A Floating Farmot két ember és három robot működteti. Az egyik feji, a másik takarmányozza, a harmadik almozza az állományt.

A májusban nyílt úszó farm nem csupán tehenészet, hanem tejfeldolgozó is. A középső szinten a napi 700 liter nyers tejet pasztörizálják, és egy részéből joghurtot készítenek. Egyelőre azonban a tej előállítása többe kerül, mint amennyiért eladhatná egy nagy tejfeldolgozónak, de Peter van Wingerden úgy számol, hogy a saját feldolgozással a magánvállalkozás akár nyereséges is lehet.

Noha Hollandia állandó harcot vív a tengerrel, az úszó tehenészetet nem mindenki tartja jó ötletnek. Jeroen van Maanen, annak a farmerszövetségnek a szóvivője, amely a közelmúltban a gazdák demonstrációit szervezte, például azt mondta, hogy nem látja az ilyen úszó tehenészet előnyeit.

„Jó, ha közelebb hozzuk a fogyasztókat a termelőkhöz, de könnyebben meg lehet csinálni, mint tehenek tengerre telepítésével. Arról nem is beszélve, hogy a teheneknek szükségük van a hagyományos legelők által biztosított hatalmas területre” – mondta van Maanen, aki láthatóan a külterjes gazdálkodás pártján van, és mint mondja, nem lát különbséget az úszó gazdaság, valamint a szokványos intenzív tehenészet között.

Az viszont biztos, hogy New York és Sanghaj már érdeklődik a koncepció iránt, ami előnyös lehet olyan helyeknek, mint Szingapúr vagy Hongkong, amelyeket a tenger veszi körül.

Gundula Vogel képe a Pixabay -en.

***

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról: https://blog.syngenta.hu/hirlevel

Fent vagyunk a Facebookon is: https://www.facebook.com/syngentaagrarklub