Megérkezett a gyomirtás Terminátora

Az Ibex nevű önjáró robot azonosítja, és célzottan pusztítja el a gazt a szántókon, hasznos segítséget nyújtva azoknak a gazdáknak, akik nehéz terepen kénytelenek dolgozni.

Egy hagyományos szántóföldön a gyomirtás nem különösebben nehéz munka, a nehezebb, dimbes-dombos tájakon azonban komoly gondot okozhat a gyomirtó szerek kiszórása. Ezt a problémát oldhatja meg Ibex, egy új fejlesztésű, önjáró mezőgazdasági robot, amelyet a Daily Mail megfogalmazása szerint Terminátor stílusban végez a káros növényekkel.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3YOx7jYzQ5I]

A robotot a dél-Yorkshire-ben élő Charles Fox fejlesztette ki, akinek családja mintegy kétszázötven éve gazdálkodik a zsombékos angliai vidéken. Fox szerint eddig nem létezett megfelelő megoldás a nehéz terepen történő gyomirtásra. A nagyobb gépek számára ezek a helyek megközelíthetetlenek, a permetező munkások alkalmazása pedig túl költséges. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Yorshire-höz hasonló vidékeken a helikopteres permetezést környezetvédelmi okokból nem mindig engedélyezik.

A Marsjáró technológiához hasonlóan működő, lánctalpas Ibex a legnehezebb terepen is boldogul, akár 45 fokos emelkedőkön is felkapaszkodik, szenzorai segítségével pedig felkutatja és azonosítja a gazokat, amelyeket azután robotkarja segítségével célzott permetezéssel irt ki. A „mini Terminátor” jelenleg legfeljebb 30 centiméteres átmérőjű körökben adagolja az irtószert, de a gyártók azon dolgoznak, hogy az Ibex a jövőben akár egyedenként is képes legyen kiiktatni a gyomokat. Az Innovate UK támogatásával megvalósuló projektet a Concepts Engineering és a G32 Technologies dolgozta ki.