Megint szeretik a gint az angolok

A régi, tradicionális brit ital, a gin valósággal újjászületett – már ami a fogyasztási szokásokat illeti. Az október 31-vel zárult 12 hónapban 14 százalékkal több gint ittak, mint a megelőző 12 hónap alatt, és az ital értéke 19 százalékkal nőtt – írta a Reuters.

Az Egyesült Királyság évi 2 százalékos GDP bővülése mellett a töményszesz-piac évente 3-4 százalékkal bővül, és egyre több kisvállalkozás létesít szeszfőzdét. A mintegy 250 kézműves szeszfőzde közül száz az elmúlt két évben nyílt.

Jóllehet az egyik gingyártó, Tony Reeman-Clark, aki 2013-ban 250 ezer fontból létesítette lepárlóját, azt mondja, az emberek az egyedi íze miatt szeretnek inni egy-két gint. Az okosok ugyanis használt whiskys hordókban érlelik a gint.

Mindenesetre a gin divatja jól jött a whisky-készítőknek, hiszen amíg ez utóbbit legalább három évig érlelik, a ginnek elég néhány hét is. A szükséges felszerelés pedig ugyanaz. Így tehát, amíg a whisky érik, a szeszfőzde nagyüzemben gyártja a gint, ami – nem meglepően – főként Skóciában készül. A skót whisky-gyártók adják az Egyesült Királyságban piacra kerülő gin 70 százalékát.

Jó üzlet tehát a gin divatba jötte, hiszen – a mi gyümölcspálinkáinkkal ellentétben – bármilyen semleges ízű alkoholpárlatból elkészíthető, amit borókával ízesítenek. Igaz, a jobb ízű változatok gabonaszeszből készülnek, de a lényeg, hogy nem kell vele annyit babrálni, mint a whiskyvel. Koktélok készítéséhez pedig kiváló alapanyag.