Megmenti a gazdákat a „Víz Ghandi”

Ayyappa Masagi látszólag reménytelen helyzetbe került, amikor előbb az áradás, majd az aszály pusztított két hektáros gyümölcsösében. Az indiai gazda azonban nem adta fel, kidolgozott egy új vízgyűjtőrendszert, amellyel megmentette a terményeit és mostanra India-szerte oktatja a fenntartható vízgazdálkodást.

Masagi az apjától tanulta meg a kávé- és borsültetvények gondozását, a hagyományos indiai gazdálkodási módszer szerint fúrt kutak segítségével látva el vízzel a földeket. „Egyszer elárasztotta a víz a telkemet, az ár olyan magas volt, hogy elsodorta a kunyhót, amiben laktam és egy fán töltöttem az éjszakát. Akkor kezdtem el gondolkozni azon, hogyan tartalékolhatnánk ezt a rengeteg vizet az aszály idejére” – mondta el a történet kezdetét a Guardiannek Masagi.

Az indiai szántók többnyire sík területen helyezkednek el, a vékony talajréteg csak kis vízmennyiséget képes raktározni. Ha az áradáskor érkező víztömegnek csak a húsz százalékát tudják tartalékolni, máris fenntartható válik a termelés aszály idején is – tette hozzá Masagi, aki egyszerű, de hatékony víztározási módszerekre tanítja meg a gazdákat. Árokrendszert épít a földeken, amelyeket kaviccsal és homokréteggel tölt fel. A nagy esőzések idején a víz a kavicsrétegen keresztül a mélyebb talajrétegekbe szivárog, amelyek így megtelhetnek nedvességgel. Amikor ez megtörtént, a fennmaradó vízzel fokozatosan visszaszivárog a felszínre és természetes patakok formájában elfolyik.

A szűrő-tározó rendszernek köszönhetően a szántó vízellátás egyenletesen megfelelő, és mint hogy a tározás a föld alatt történik, nincs gond a párolgással sem. Masagi módszerét eddig mintegy százezer gazda ismerte meg, a Víz Gandhinak is nevezett szakértő laptoppal és tájékoztató füzettel felszerelve járja a mezőgazdasági fesztiválokat, hogy minél többen ismerkedhessenek meg öntözési rendszerét.