Megnőtt az élelmiszerpazarlás Lengyelországban

Mintegy 9 millió tonna ételt pazarolnak el a becslések szerint Lengyelországban egy évben a lakosok, ugyanakkor körülbelül 1,6 millió ember él rendkívüli szegénységben, közölte a Lengyel Élelmiszerbankok Szövetsége. Ráadásul a koronavírus világjárvány súlyosbította a problémát.

A Lengyel Élelmiszerbankok Szövetségének adatai szerint minden lengyelre 247 kilogramm kidobott élelmiszer jut egy évben, az Európai Unió átlaga 173 kilogramm. Ezzel Lengyelország az ötödik legrosszabb az unióban a pazarló országok között. A nem túl dicső listát Hollandia vezeti.

Egy felmérésben a lengyelek 42 százaléka ismerte el, hogy kidobta az ételt, azok közül is elsősorban a kenyeret (49%), gyümölcsöket (46%), húsokat (45%), zöldségeket (37%), tejtermékeket (27%).

Az élelmiszerpazarlás fő oka az országban az, hogy az élelmiszerek felhasználási ideje lejárt. Ez az élelmiszer-veszteség 29 százalékát teszi ki. Egyéb okok között a túlzott mennyiségű vásárlást, az étkezések túl nagy adagjai, a rossz minőségű termékeket említették nagyobb számban.

2020 februárjától a nagy élelmiszerláncokat az élelmiszer-pazarlás megelőzéséről szóló törvény kötelezi Lengyelországban. Eszerint akkor, amikor a zöldségek fonnyadnak, a termék csomagolása sérül, vagy közeleg a lejárati idő, az ilyen élelmiszereket el kell juttatni az élelmiszerhulladékkal foglalkozó civil szervezetekhez.

A becslések szerint 1,6 millió ember él rendkívüli szegénységben Lengyelországban, nekik nagy segítséget jelenthetnek ezek az élelmiszerek.

Forrás: Money.pl

Comfreak képe a Pixabay -en.