Mégsem kell rovarokat ennünk

Nem kényszerülünk a rovarfogyasztásra a bolygónk megmentése érdekében, ha lemondunk a kutyáról és a macskáról. Mert az ő táplálékuk előállítása is óriási szén-dioxid és metán nyomokat hagy a levegőben. De talán a műhús lesz a megoldás.

Az Egyesült Államokban 184 millió kutya és macska él. Egyik sem az a kifejezett vegetáriánus fajta, úgyhogy az amerikai húsfogyasztás 30 százalékát a házi kedvencek eszik meg, évente nagyjából 30 milliárd dollár értékben – írta a Bloomberg hírügynökség. A világ egyik legrangosabb egyeteme, a University of California, Los Angeles (UCLA) újabban elkezdett érdeklődni a házi kedvencek iránt. Megállapították, hogy az amerikai kutyák-macskák átlagos kalóriafogyasztása ugyan csak 19 százaléka az emberek átlagának, azonban a takarmányuk állati eredetű összetevőinek aránya 33 százalék.

Ha valakinek nagy kutyája van, az naponta több húst fogyaszt, mint a gazdája, ezért Dr. Cailin Heinze állatorvos szerint csak a házi kedvencek etetése évi 64 millió tonna üvegházhatású gáz kibocsátásába kerül. Mivel ugye a háziállatok, különösen a szarvasmarhák igen sok metánt engednek a levegőbe. Emiatt szokták a rovar diéta hívei ajánlgatni az ízeltlábúakat, amelyek ugyanannyi proteint nagyságrendekkel kevesebb víz felvételével és gázkibocsátásával biztosítanak.

Ha még nem ment el az olvasó kedve az ilyen részletek miatt, szerencsére van kiút, mégpedig a laborhús, vagy műhús egyre több befektetőt izgató technológiájának fejlesztése. És bizony egyre többen vannak, akik egyszerűen azért szeretnék a műhús áttörését, mert túlságosan szeretik az állatokat. Nemcsak enni, simogatni is.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel