Megszülettek az első marsi kukacok a Földön

Ne cifrázzuk: a Mars még Ray Bradbury Marsbéli krónikák című könyvében sem valami vonzó vidék, és Ridley Scott sem buzdított ottani nyaralásra a Mentőexpedíció-filmben. A nyolcvan éves mester ugyanakkor betette a bogarat a tudósok fülébe, akik mindenáron kertészkedni akarnak. Marsi talajban, persze.

Most viszont megvan az első jó hír: megszületett az első két földigiliszta a marsi talajt utánzó anyagban. Szükségtelen ismertetnünk, mennyire hálásak lehetünk a gilisztának, hiszen nélkülük nagyon nem ilyen lenne az élet a bolygónkon. Talán e sorok írója és olvasói sem születtek volna meg.

Beszéljünk tehát a talajról. A holland Wageningen egyetem a NASA által, vulkáni sziklatörmelék és sertéstrágya keverékéből létrehozott talajt használta a kísérlethez. A talajba felnőtt gilisztákat tettek, és egyszer csak megjelentek, az újszülöttek is, amitől a tudósok egészen lázba jöttek.

Ha szaporodni tud a giliszta ilyen körülmények között, ahelyett, hogy elpusztulna, azt jelenti, hogy bizonyos idő múltán a Vörös Bolygó talaját termővé lehetne tenni. Már csak a kozmikus sugárzással és a vízhiánnyal kellene megküzdeni. Mindenesetre a talajszint alatt sok mindenre nyílik esély.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel