Megvalósul a sci-fi: hústermelés laborban?

Egy éppen hatvan éve íródott fantasztikus regényben azt mondta Wilkins professzor: „örülök, hogy a kukoricából elő tudjuk állítani a sertéshúsízű és sertéshúsnak megfelelő összetételű fehérjevegyületeket”.

 A műhús mára már nem a fantasztikum világába tartozik, ha nem is a fentiek szerint valósulhat meg. Amint a Fortune magazin írta, Bill Gates, Richard „Virgin Group” Branson, valamint a vegyészmérnök Jack Welch, aki 1981 és 2001 között a General Electric elnök-vezérigazgatója volt, összedobott 20 millió dollárt, és befektetőként beszálltak a Memphis Meats startup cégbe. Ugyanakkor, amikor a Cargill, a világ legnagyobb hústermelője is ugyanezt tette.

A Memphis Meats ugyanis egy már működő technológiát hozott létre, amely révén izolált állati sejteket táplálva izomszöveteket tudnak növeszteni laboratóriumi körülmények között.

Minderre humanitárius okok is késztethették a befektetőket, ám az is igaz, hogy világunk komoly élelmiszer-ellátási krízis előtt áll. Rövidesen tízmilliárd embert kell etetni, miközben véges a takarmánytermelésre alkalmas terület. A laboratóriumi hús mellett szóló érvek közt szerepel, hogy – amint a Fortune írja – az állattenyésztő telepeken antibiotikum tengerrel kezelik az állatokat, hogy a szűk, túlzsúfolt ketrecekben is jól növekedjenek, és ne törjön ki járvány.

Vannak más szempontok is. A marhahús előállítása a Guardian adatai szerint nem éppen olcsó, hiszen egységnyi marhahús piacra dobásához 28-szor annyi földterületre és 11-szer annyi vízre van szükség, mint a sertés esetében, ugyanakkor a marha ötször annyi üvegház-gázt bocsát ki, mint a sertés.