Mehetnek az európai idénymunkások Ausztráliába

Eldőlt végre a nagy adóvita. Mikulásra azt kapták kormányuktól az ausztrál gazdák, hogy a hátizsákos idénymunkások adóját 15 százalékra engedte le a szenátus. Igaz, a gazdák 10,5 százalékot tartottak volna reálisnak.

A gazdák hónapokig tartó bizonytalanság után végre fellélegezhettek, hiszen odalenn éppen most van nyár, és a betakarításokhoz szükség van a hátizsákos idénymunkásokra. A tiltakozások hatására a januárban meghatározott 32,5 százalékról egyszer már 19 százalékra mérsékelte az adókulcsot a kormány, de az sem volt elegendő. A kimutatások szerint leginkább európai, és főként német valamint norvég srácok hagyják el a telet, hogy a napfényes ausztrál tengerparton pihenhessenek munka után. A körükben végzett felmérés azonban azt mutatta ki, hogy a rendszeresen visszatérők 60 százaléka ki akarta hagyni Ausztráliát a magasnak tartott adó miatt.

A magas „backpacker tax” tehát csak arra volt jó, hogy elijessze a fiatal világjárókat, akik a farmokon megkeresett pénzből csavarogtak az országban a három havi munka után. Ráadásul január óta már nem hosszabbíthatták meg újabb három hónappal vízumukat munkájukkal, és csak a teljes ledolgozott napokat számolhatták el a vízum meghosszabbítására.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel