Meleg és viharos tavasz várható Európában

Európában a szokatlanul meleg telet követően tavaszra sem várhatók fagyok, jelentette ki Eric Leister, az AccuWeather vezető meteorológusa, hozzátéve ugyanakkor, hogy szélsőséges időjárás, főként aszály és a viharos időszakok sok országban lesznek március és május között.

Régiónk az előrejelzés szerint a békésebb tájak között lesz tavasszal, és csak alkalomszerűen lehetnek viharok. Ukrajnában azonban a prognózis komoly aszályt jelez, és ha ez bekövetkezik, azt még a gabona világpiaca is megérzi majd.

A meteorológus úgy véli, nem kell komolyan aggódni a tartós erős szelek miatt, mert azokra csak Írország és az Egyesült Királyság északi részein kell számítani.

A mezőgazdaság számára előnyös lehet, ha meleg, és jórészt száraz tavaszra készül – írta a portál, megjegyezve ugyanakkor, hogy az egész kontinensen a szokásosnál melegebb időjárás várható, ám a leggyakoribb és legtovább tartó meleg időszakokat Németországban és az Egyesült Királyság déli részén az Ibériai-félszigetről induló hőhullámok okozzák.

Portugália és Spanyolország egyes részein kifejezetten nyári időjárás, napokig tartó 32 fok feletti hőmérséklet várható májusban, sőt május végén vagy június elején helyenként akár 38 fokig is emelkedhet a hőmérséklet.

 Május második felében 30 fokos hőmérséklet lesz a Párizs-Berlin vonal mentén, az időjósok ugyanakkor azt mondják, hogy Londonban viszont legfeljebb a 27 fokot mérhetnek ebben az időszakban.

Mellékelt térképünkön egy vörös zóna látható dél-nyugat Franciaországtól a Benelux államokon és észak-Németországon át egészen Lengyelország északi feléig. Az ott látható T-storms azt jelenti, hogy erős zivatarok (thunderstorm) fejlődhetnek ki áprilisban és májusban. A zivatarokkal együtt járó szélviharok, jégeső, áradások valószínűsége is magas az említett régiókban. Mindez persze a mezőgazdaság számára is komoly veszélyt jelent.

forumkrakow képe a Pixabay -en.