Melegebb tél vár Európára idén?

A Meteorológiai Világszervezet szerint a La Niña éghajlati jelenség hűsítő hatása ellenére a világ számos részén – többek között Európában is – átlag feletti lesz a hőmérséklet télen az üvegházhatású gázok rekordszintje miatt a légkörben felhalmozódott hő miatt.

A La Niña jelenség a Csendes-óceán középső és keleti egyenlítői részén az óceán felszínének hőmérsékletének nagymértékű lehűlésére utal, amely a trópusi légköri cirkuláció változásaival, széllel, nyomással és a csapadékkal párosul.

A La Niña általában ellentétes hatással van az időjárásra és az éghajlatra, mint az El Niño, amely az úgynevezett El Niño déli oszcilláció (ENSO) meleg fázisa.

„A 2020/2021-es La Niña hűsítő hatása azt jelenti, hogy 2021 a legmelegebb év helyett a tíz legmelegebb év egyike lesz. Ez egy rövid ideig tartó időszak, és nem fordítja meg a hosszú távú felmelegedési trendet, és nem csökkenti az klímaváltozás elleni cselekvés sürgősségét”, mondta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A Csendes-óceán egyenlítői részének középső és keleti részén tapasztalható gyenge La Niña-viszonyok ellenére a a másutt széles körben elterjedt, átlagosnál melegebb tengerfelszín uralja a 2021. december–2022. februári levegőhőmérséklet előrejelzését.

Ezért szokatlanul meleg tél várható Ázsia távoli északi és északkeleti részein és az Északi-sarkvidéken. Átlag feletti hőmérséklet várható Észak-Amerika keleti és délkeleti részein is, ezen belül a Karib-térség nagy részén, valamint Ázsia északkeleti részein és Európa nagy részén a modellek szerint.

Az előrejelzések szerint Dél-Amerika nagy részén a déli szélesség 15°-tól északra a normálhoz közeli vagy az alatti hőmérséklet várható, míg Dél-Amerika nyugati partjainak nagy részén a szokásosnál alacsonyabb hőmérséklet várható.

Megnövekedett az esély a szokatlanul száraz időjárásra az Egyenlítő mentén, és Dél-Amerika legdélebbi része felé, valamint Dél-Ázsia és a Közel-Kelet északnyugati részein. Rendellenesen nedves körülményeket jósolnak Délkelet-Ázsia azon részein, amelyek közvetlenül az Egyenlítőtől északra vannak, és kiterjednek a Csendes-óceán délnyugati és középső részén, valamint Dél-Amerika északkeleti és távoli északnyugati részére.

Afrika, Európa és Ázsia többi részén a várható csapadék mennyisége csekély konzisztenciát mutat.

Forrás: WMO