Mélyponton a repce területe Nagy-Britanniában

Angliában az olajrepce-terület 16 éves mélyponton van, mert a farmerek inkább búzát és zabot vetettek helyette. A brit Farming portál ugyan nem szolgál adatokkal csupán annyit ír, hogy Skóciában 6 százalékkal 31 ezer hektárra csökkent a repceföldek nagysága.

Peter Collier, az AHDB elemzője elmondta: „Az olajrepce megszenvedte az őszi szárazságot és a rovarkártevőket, amelyek 2003 óta a legalacsonyabb vetésterületet eredményezték. A gabonafélék növekvő területe és a potenciálisan jó hozamok miatt nagyobb hangsúlyt kell fektetni a gabonafélék hatékony értékesítésére, különösen a Brexit bizonytalanságának fényében.”

Nagy Britanniában 1,802 hektáron termesztenek búzát, ami 4 százalékkal több a tavalyinál.

Eközben az árpa teljes területe nagyjából változatlan maradt, bár a tavaszi árpa rovására az őszi árpa vetésterületét növelték: a tavaszi árpa területe 4 százalékkal csökkent, míg az őszié a tavalyi mélypont után 11 százalékkal 422 ezer hektárra bővült.

Az idei évben a tavalyihoz képest 9 százalékkal 178 ezer hektárra nőtt Angliában és Skóciában a zab teljes vetésterülete, míg ennek négy százalékát teszik ki Wales zabterületei.