Mélyrepülésben a brit búza

Az elmúlt negyven év legrosszabb búzatermését jegyezhették fel a szélsőséges időjárás miatt idén az Egyesült Királyságban.

A Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Testület szerint az idei nyár búzatermése csaknem 40 százalékkal csökken a tavalyihoz képest. 2020-ban mintegy 10 millió tonnás búzatermést prognosztizáltak, hatmillió tonnával kevesebbet, mint 2019-ben.

A februári esős időszakot nagyon száraz tavasz követte, majd az augusztusi heves esőzések miatt az aratás késleltetésére kényszerültek a farmerek.

„A búza ára magasabb lesz és a kialakult helyzet miatt a liszt ára is várhatóan emelkedni fog. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szupermarketekben is többet kell majd fizetni a kenyérért”, mondta Alex Waugh, a Brit Malomipari Szövetség elnöke.

A kenyér ára még csökkent is ebben az évben. Jelenleg az átlagára 1,40 font kilogrammonként, az év elején ez még 1,44 font volt. Az Egyesült Királyság koronavírus-járvány miatt bekövetkezett recessziója miatt valószínűleg alacsonyan tartja a kenyér árakat is.

Az éghajlatváltozás miatti növekvő hőmérséklet jelentős ingadozásokat hozott az elmúlt tíz év termésében. A szakértők szerint egyre melegebb lesz az időjárás, és az elmúlt években rendszeresen dőltek meg az esőzési rekordok is.