Mélyrepülésben a francia repce

Franciaország az idei évben a tavalyinál 22 százalékkal kevesebb, csupán 3,8 millió tonna repcemagot takaríthat be – tájékoztatott a párizsi mezőgazdasági minisztérium a kedvezőtlen időjárást hibáztatva a terméscsökkenésért.

„Normandia kivételével nagyon rossz a helyzet” – áll a minisztérium jelentésében, amely szerint az őszi-téli aszályt fagy követte, ami gondot okozott a virágzás és a hüvelyképződés során, ráadásul a rovarkártevők is nagyon szaporák voltak.

Így tehát az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta. Ráadásul nem csak a várható hozam csökkent, hanem a vetésterület is, hiszen amíg 2018-ban 1,61 millió hektáron takaríthatták be a repcét, idén már csak 1,31 millió hektáron terem a növény.

A franciaországi repce-termés szinte teljes egészében az őszi vetésből származik: a minisztérium becslése szerint csak 2000 hektáron vetették az idei tavaszon.

Ami az őszi árpát illeti, Párizs szerint 8,5 millió tonna várható, ami a vetésterület 1,28 millió hektárról 1,33 millióra való növelése révén 4,6 százalékkal több, mint a tavalyi termés. Igaz, amíg 2018-ban 6,36 tonna volt a hozam, idén már 6,41 tonnát várnak hektáronként.