Mennyi burgonyát termelnek valójában Ukrajnában?

Az Ukrajnában a megtermelt burgonyára vonatkozó állami statisztikák adatai nem felelnek meg a valós adatoknak, jelentősen túlértékelik, mondta Szerhij Rybalko, az Ukrán burgonyatermelők szövetségének alelnöke.

“A 20-21 millió tonnás bruttó termés valójában a legjobb esetben 12-13 millió tonnás volt” – mondta a szakember az Interfax-Ukraine konferencián. Szerinte a statisztikák, különösen a burgonya vonatkozásában, az elmúlt tíz évben változatlanok maradtak, miközben a valóság nem ennyire fest jó képet.

Rybalko elmondta, hogy 2020-ban Ukrajna importfüggővé vált a burgonya vonatkozásában, mintegy félmillió tonnát importált külföldről. Oroszország és Fehéroroszország volt a fő beszállító, mivel ezeken a piacokon az árak átlagosan csak az ukrán áraknak a fele vagy akár harmada voltak. A szakszövetség képviselője arra kérte a hatóságokat, hogy ne becsüljék alá a probléma nagyságát. “Két évvel korábban Ukrajna hasonló mennyiséget exportált. Most pedig költ a hazai piacon meglévő hiány kiegyenlítésére”, tette hozzá.