Mérgek a talajban

Észak-Franciaországban a közelmúltban elrendelték, hogy hét farm semmisítse meg az idei termést az első világháború okozta talajszennyezés miatt. Indiában viszont a kemikáliák túlzott használata miatt vált egy állam a rák epicentrumává.

Még mindig évente több száz tonna régi hadianyagot kell megsemmisíteni Franciaországban, többségüket az északkeleti mezőkön találják. A BBC tudósítása szerint ezúttal nehézfémeket és mérgező vegyületeket találtak a talajban Verdun környékén, ahol az első világháború legvéresebb csatái zajlottak.

„Száz év múltán felébredt a kormány” – kommentálta egy gazda a L’Est Republican című újságnak, hogy 150 ezer euró értékű tejet meg kellett semmisítenie.

A helyi polgármester pedig azt mondta, a döntés az után született, hogy körülbelül egy tonna régi tüzérségi lőszert találtak, azonban a megsemmisítésről szóló határozat mégis meglepte. Viszont ennek a szigornak köszönhető, hogy az Európai Uniót nem fenyegeti olyan veszély, ami miatt például India északnyugati államát, Pandzsábot (Punjab) a rák epicentrumának tartja az indiai mezőgazdasági kutatási tanács, a Council of Agricultural Research.

Pandzsábban ugyan nem a lőszerek, hanem a korszerűtlen, ugyanakkor nem megfelelően kezelt kemikáliák okoznak súlyos gondokat. A kimerülő talajból igyekeznek minél többet kicsikarni a növényvédőszerek, rovarirtók és műtrágyák túlzott használatával – állapította meg az Indian Council of Agricultural Research.