Mexikó az USA fő élelmiszer szállítója

Mexikó megelőzte Kanadát és az Európai Uniót: az USA mezőgazdasági terménypiacából 19,9 százalékkal részesült 2016-ban, míg Kanada és az EU csupán 19 és 18 százalékot ért el. 

A fejlődés annál is inkább jelentős, mert 16 évvel ezelőtt Mexikó piaci részesedése az Egyesült Államokban még csak 13 százalék volt, míg az északi szomszéd 24,9, Európa pedig 23,1 százalékot szerzett meg. Ez a növekedés egyértelműen az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (North American Free Trade Agreement, NAFTA) eredménye.

Jóllehet az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Mexikó között 1992. december 17-én aláírt szabadkereskedelmi egyezmény már 1994. január 1-jén életbe lépett, Mexikónak jó néhány évre volt szüksége, hogy a tőkeszegény farmerjei biztosítani tudják az USA minőségi és szállítási igényeit.

Így, végül is megvalósult az egyezmény célja: a tagországok közötti kereskedelmi és beruházási akadályok lebontása. Az észak-amerikai közös piac nagyjából úgy működik, mint az Európai Unió, vagyis biztosítja a tagországok áruinak és szolgáltatásainak mozgását, ehhez kapcsolódott a piac liberalizációja, valamint új munkahelyek – elsősorban autógyárak – létesítése az alacsony bérköltségű Mexikóban.

A mexikói mezőgazdasági minisztérium adatai szerint az ország a 12. helyen áll a világ élelmiszertermelői sorában, és különösen a sör, avokádó, paradicsom, tequila és marhahús-kivitele jelentős. A legfrissebb, adatok szerint a mezőgazdasághoz köthető exportbevétel a maga 26,7 milliárd dollárjával 2015-ben első alkalommal volt magasabb, mint a turizmusé.