Mexikó és Japán várja az európai sertéshúst

Mexikó megnyitotta piacát a friss spanyol sertéshús előtt, és az Unió mezőgazdasági bizottsága szerint az exportlehetőség várhatóan több EU-tagország – Franciaország, Németország, Románia, Olaszország, Lengyelország – számára is megnyílik.

Japán ugyanakkor erőteljesen növeli sertéshús importját, és ebben a tekintetben az Európai Unió a szigetország legnagyobb szállítója. A növekedést a Japán Pénzügyminisztérium első negyedéves adatai is mutatják. Amíg 2014 első három hónapjában 185,9 ezer tonnát vásárolt külföldön Japán, addig tavaly már csak 173,4 ezret, viszont az idei március végéig 209,1 ezer tonnára emelkedett a behozatal. Ebből az Európai Unió 78,3 ezer tonnával részesült, ugyanakkor a két legnagyobb exportőr Dánia és Spanyolország volt 29 és 23 ezer tonnával.

Ami Japán többi nagy beszállítóit illeti, az Egyesült Államok 62,9, Kanada 42,4, Mexikó pedig 18,1 ezer tonna friss és fagyasztott sertéshússal látta el a szigetországot az idei elő negyedévben. A legfrissebb összesített adatok szerint az Európai Unió mezőgazdasági termékexportja az idei január végével zárult 12 hónap alatt 6 százalékkal 129 milliárd euróra emelkedett.