Mexikó megsértődött?

A mexikói nagykereskedők tavaly megtízszerezték Brazíliából származó kukoricaimportjukat, mivel attól tartanak, hogy a NAFTA-szerződés Trump-féle újratárgyalása elvághatja őket az USA termelőitől.

A Reuters tudósítása szerint Mexikó idén is arra készül, hogy növelje brazíliai kukorica-vásárlását, ami komoly aggodalommal tölti el az USA farmerjeit, akiknek már eddig is gondot okozott az árverseny.

Az amerikai farmerek, az élelmiszer-feldolgozók és a gabona-kereskedők hónapok óta törekednek arra, hogy megakadályozzák a kereskedelmi kapcsolatok megszakadását, ha az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (North American Free Trade Agreement – NAFTA) szétesik. Megpróbálják védeni azt a több mint 19 milliárd dolláros bevételüket, ami abból származik, hogy Mexikói gyakorlatilag mindent vásárol a kukoricától és a szójababtól a tejtermékeken át a baromfiig.

Törekvésük ellenére déli szomszédjuk az elmúlt évben 583 ezer tonna brazil kukoricát vásárolt, 970 százalékkal többet, mint 2016-ban. Ráadásul ez a hihetetlen növekedés az év utolsó négy hónapjában történt.

Mexikó hosszú ideje az amerikai kukorica első számú vásárlójának számított, míg a szójababból másodiknak, így éppen azokban a déli államokban van óriási (kereskedelmi) befolyása, amelyek Trump legelkötelezettebb támogatói voltak, és amelyek most szeretnék, ha NAFTA-ügyben minden maradna a régiben.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel