Mexikóban keresnek idénymunkásokat a kanadai farmerek

Súlyos munkaerőhiánnyal küszködnek a kanadai farmok. Csaknem 60 ezer mezőgazdasági munkásra lenne azonnal szükség, mert veszélyben a termelők nyereségessége.

Ahogy a dolgok állnak, 2025-re már legalább 114 ezer ember fog hiányozni a szektorban – állapította meg a kanadai emberi erőforrások tanácsának (Canadian Agriculture Human Resource Council – CHARC) tanulmánya. A jelenlegi több mint 59 ezer fős munkaerőhiány kétharmadát a zöldség-gyümölcs ágazatban, a többit főként a szarvasmarhatelepeken, illetve a tehenészetekben regisztrálták, leginkább Brit Kolumbia, valamint Ontario államban. A helyzet komolyságára jellemző, hogy a felmérés kizárólag a nyersanyagtermelőkre vonatkozott, az élelmiszeriparra, illetve a tejfeldolgozókra nem terjedt ki.

Az agrárium munkaerőhiánya háromszorosa a más kanadai szektorokban regisztrálnak: a CHARC szerint itt 12 állás közül egy marad betöltetlenül, míg más ágazatokban csak 36-ból egy. Kanada farmerjei hosszú ideje a bevándorlók segítségére szorulnak. Száz éve főként a Kelet-Európából érkezetteket alkalmazták, manapság viszont azzal próbálkoznak, hogy az állami Seasonal Agriculture Worker Program keretében 20 ezer idénymunkást keresnek – évente legfeljebb nyolc hónapra – Mexikóban és a Karibi-térségben.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel