Mezőgazdaság 2030-ban – stratégiai ajánlások

Folyamatosan kutatjuk azon trendeket, melyek befolyásolják a mezőgazdaság jövőjét, fontosnak tartom az olyan tanulmányokat, melyek a teljes iparágat és az egyes trendeket következményeikkel és összefüggéseikben vizsgálják. A BCG legutóbbi tanulmányában gazdákkal készített interjúk alapján azonosíthatóak azon gyakorlatokat és folyamatokat, mely 2030-ban majd meghatározzák a mezőgazdaságot. Fel kell készülni azon vállalkozásoknak, melyek gépeket, vetőmagot vagy bármilyen szolgáltatást biztosítanak a gazdaságoknak, hogy megtartsák vagy megszerezzék versenyelőnyüket a folyamatosan alakuló környezetben.

A megkérdezett gazdák 60%-a szerint a precíziós technológiák egyrészt általánossá válnak, másrészt fejlődnek a következő 15 évben. Szinte egyforma jelentőséget tulajdonítanak az automatizációnak, mely által kevesebb kétkezi munkára lesz szükség a gazdaságokban, a várható konszolidációnak és a professzionalizmusnak. Emellett a megkérdezettek 18%-a szerint jelentős kihívás lesz a képzett munkaerő hiánya, mely más iparágakban is várható probléma.

A várható trendeket nem csupán gazdák véleményére alapozzák az elemzők, hanem a regisztrált szabadalmak alapján is, melyek szerint Európában például leginkább a növényvédő szerek összetevőire irányulnak kutatások, míg a precíziós technológiák – szenzorok, összetett GPS-rendszerek, illetve a vetőmagváltozatok – kiemelten a kukorica hibridek és szójafélék irányában történnek kísérletek és befektetések.