Mi hajtja a jövő traktorát?

A jövő mezőgazdaságában egyre kisebb szerep jut maguknak a traktorosoknak, és egyre fontosabb szerephez jut a szántóföldeken is a high-tech elektronika, az informatika és a műholdas megoldások. Négy részben mutatjuk be a legfrissebb fejlesztéseket.

 

1409traktor01

 

Valtra ANTS Concept

Ez az egyedi darab az úgynevezett intelligens kerekekre épül, amelyet elektromotorok hajtanak meg. A fülke nem szoros tartozéka az alapnak, könnyedén cserélhető, akár csak a csatlakoztatható munkagépek. Úgy tűnik a funkcionális dizájn előnyei a kényelmes fülkében is megmutatkoznak. Felmerül a kérdés, hogy a Valtra egyáltalán traktorosokban gondolkozik, vagy már vezető nélküli irányításban.

 

1409traktor02

 

Valtra Robotrac Robotic Mini

Szintén a Valtra koncepciója ez a kis ültetvénytraktor, amelyhez nem is alakítottak ki fülkét. A Robotrac Robotic Mini a helyszínen programozható a feladatok vezeték nélküli internet-kapcsolat segítségével, működését GPS is segíti. Hajtásáról 85 lóerős dízel motor gondoskodik, üzemanyagtartálya 200 literes. A gazda a terep és talajviszonyoktól függően választhat a két-és négykerék-meghajtás között.