Mi hajtja a jövő traktorát? – vízzel is megy a termelés

 

Befejező részéhez érkezett bejegyzés sorozatunk (egyelőre), ezúttal különleges, környezetbarát meghajtású traktorokat mutatunk be.

 

Egészen meglepő a tanulmányok között a New Holland NH2-es kísérleti traktora, amely talán a legjobban hasonlít a ma használatos erőgépekhez. A 106 lóerős működő prototípus hidrogénüzemű és képes elvégezni az összes olyan munkálatot, amelyet egy hagyományos T6000-s, gázolaj helyett azonban a vízen és a hőn alapszik a hajtása.

 

1409traktor10

 

Hidrogén hajtású gépjárművek kialakítására két rendszer alakult ki, az üzemanyagcellás és a dugattyús hidrogén üzemű belsőégésű motoros hajtás. A traktortechnikában az első próbálkozás üzemanyagcellás megoldás volt.

 

A New Holland első hidrogén hajtású traktorát a német Agrotechnika Kiállításon 2009-ben mutatta be. A NH2 jelölésű hidrogén üzemű traktort a T6000-es traktorcsalád alapgépéből alakították ki. A belső égésű motor helyett a hajtást üzemanyagcella által szolgáltatott villamos energia és villanymotor látta el. A hidrogén hajtáslánc maximális teljesítménye 106 LE volt. Az üzemeltetéshez szükséges hidrogént összesűrítve speciális tartályban tárolták. A traktor 8,2 kg 350 bar nyomáson sűrített hidrogént képes magával vinni, amely csak 3 órás üzemre elegendő. A New Holland a hidrogén alkalmazás komplex rendszerét is felvázolta a mezőgazdaságban. A vízbontásos hidrogén gyártásához szükséges villamos energiát napenergiából, szélenergiából és a „La Bellotta” farmon biogáz-belső égésű motor-villamos áramfejlesztő rendszerrel is előlehet állítani.