Mi lenne, ha…?

Négy évtizede a brit tudománytörténész, James Burke Kapcsolatok című televíziós sorozatában és könyvében feltette a kérdést: milyen technológia révén épülhetne újjá az emberi civilizáció egy globális katasztrófa után.

Ha ránk támadnának a zöld gyíkemberek, és egyik napról a másikra elektromosság nélkül maradnánk, visszacsöppennénk a középkorba, sőt még korábbi történelmi időszakba – írja a BBC. A legfontosabb kérdés a napi élelem biztosítása lenne, akárcsak az utolsó nagy jégkorszak utáni időkben, amikor a gyarapodó népességet már nem tartotta el a gyűjtögetés és a vadászat.

Viszont az ásóbotok után egy hatalmas technológiai fejlesztés teremtette meg az alapot a földművelő társadalmak számára, amelyekben az élelmiszer-felesleg már lehetővé tette tartalékok létrehozását, a kereskedelmet, majd ebből következett a nyilvántartás (könyvelés) és az írás-számolás létrejötte.

De mi is volt ez a hatalmas technológiai csoda? Az eke.

Az ekének köszönhetően óriási társadalmi változások kezdődtek 11 ezer évvel ezelőtt Eurázsia nyugati felén, 10 ezer éve a mai India és Kína területén, és közel 9 ezer éve Közép-Amerikában, valamint az Andokban, létrehozva a bennszülött magaskultúrákat.

A földművelés tervezést, szervezést igényelt, így az eke és a földművelés nélkül sosem népesítettük volna be a Földet.

Legyünk tehát büszkék az ekére.

Fotó: Wikipedia

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel