Mi terem Párizs alatt?

Azt hinné az ember, hogy barlangban, bunkerben, pincében más nem terem, csak gomba. Pedig egy startup, a Cycloponics a francia főváros alatti kőbányák egyikében a gombán kívül salátát és cikóriát is termeszt.

Nemcsak Kőbánya alatt vannak kőbányák a mélyben, hanem Párizs alatt is, amelyek együttes hossza nagyjából 300 kilométer. Itt bányászták a követ a város építéséhez. Később azonban lezárták, majd a 18. század második felében, amikor Párizs rohamosan terjeszkedni kezdett, és a súlyos közegészségügyi veszélyt jelentő régi köztemetőket felszámolták, a halottak csontjait ebbe a kiürült alagútrendszerbe szállították. Egyes részei a kíváncsiskodók számára is nyitva, másutt földalatti parkolókat létesítettek benne, és van olyan része, ahol zöldség terem.

Ez a Cycloponics stratup földalatti üzeme, ahol a hidroponikus gazdálkodás révén napsütés és talaj nélkül, tápanyagokban gazdag vízben, LED-világítás alatt terem a zöldség.

A háromfős kis cég havonta több mint 3 mázsa terméshozammal büszkélkedik, de a Le Monde tudósítása szerint ennek többszörösére törekednek a terjeszkedés révén. Hely van hozzá elég a La Chapelle negyed alatt, csak még a technológia bővítésére valót kell megtermelni előbb.

Iratkozzon fel Ön is hírlevelünkre és értesüljön a friss blogposztokról:https://blog.syngenta.hu/hirlevel